fem

Torna el “Fem Música”: Festival d’hivern de música i natura de l’Empordà.

“FEM MÚSICA” AL CASTELL DE SANT FERRAN DE FIGUERES

1 de desembre de 2013

Per al Consorci del castell de Sant Ferran és una satisfacció que se l’hagi escollit per a la celebració d’una nova edició del  festival “Fem  Música”,  proposta   creada  pels  parcs naturals empordanesos  i  que  convida a participar a les escoles de música de la contrada. Aquest mateix criteri del festival, que lliga la música amb els parcs o sigui la cultura amb la natura, també l’estem impulsant des del Consorci del castell ja que en l’impressionant Bé cultural que és la fortalesa hi viu en el seu glacis una planta protegida, la Silene sennenii.

Enguany ha començat l’execució del projecte de conserva- ció  de  Silene sennenii,  dissenyat  i   consensuat   per  la comunitat científica, executat per una entitat d’integració de persones amb risc d’exclusió i mantingut per un ramat que ha pasturat durant la primavera a la muntanyeta  del castell. Així,  el projecte redactat  pel doctor  en botànica Joan Font l’ha materialitzat la fundació Altem  i el manteni- ment  el fa la ramada d’ovelles del Sr. Josep Nicolau. Cal reconèixer  també   el  finançament   de   La  Caixa i   la col·laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Figueres. El resultat és l’augment de l’hàbitat de prats secs mediterranis –on viu la flora d’interès- i la desbrossada d’arbusts que tendeixen a ocupar aquestes pastures.

Val a dir que ha estat una grata sorpresa per als qui fan la volta al castell trobar-se amb  bestiar que  s’alimenta de l’herbei  i  que  està  en  perfecte  harmonia  amb  els qui passegen,  entrenen  o vénen  per mantenir-se  en  forma. Ovelles, xais i marrans són un element nou del paisatge de Sant Ferran  que  té  com  a  primer  horitzó la ciutat  de Figueres i, més enllà, les carenes dels quatre parcs naturals empordanesos: el perfil de l’Albera, els cims de la serra de Rodes –que prossegueix fins el cap de Creus-, la badia de Roses i la plana on hi ha els Aiguamolls i, cap a migdia, la silueta del Bisbe Mort que és el carener més important del Montgrí.

Des de sempre Sant Ferran ha tingut vocació natural: els figuerencs hi recullen farigola, espàrgols, espinavessa… i a hores d’ara des del Consorci ens plantegem  avançar en la conservació de la flora. Entenem que la fortalesa relliga la cultura, la natura i la bellesa –qui no s’emociona amb un capvespre   de   tramuntana   vist  des  dels  baluards  de ponent?- i per això, agraïm un cop més que se l’hagi escollit seu del festival “Fem música” i més avui, 1 de desembre, diada de Sant Eloi, patró dels joiers… ja que afirmem que Sant Ferran és una de les joies de la ciutat de Figueres.

 

 1 de desembre de 2013, Sala MARTÍN ZERMEÑO del Castell de Sant Ferran

PROGRAMA:

3/4 de 10: arribada,

de 10 a 3/4 d’11: assaig per les 8 corals i visita històrica guiada, per pares

de 3/4 d’11 a 3/4 de 12: 1ª sessió

de 3/4 de 12 a 1/4 d’1: visita pels cantaires de les 8 corals

de 1/4 d’1 a 1/4 de 2: 2ª sessió,

2/4 de 2: finalització de l’acte.

pat2

 fem

 LES NADALES: TRADICIÓ ORAL A L’ESCOLA? “Jesús ens mirarà un moment a l’hora de les postres i després de mirar-nos arrencarà a plorar ” (Joan Salvat-Papasseit)

De totes  els gèneres  que  componen el vast cançoner tradicional català les cançons de Nadal son les que han perviscut més en l’ús familiar  i social. Però el que havia estat una cadena de transmissió pel manteniment d’uns repertoris i d’una manera de cantar, espontània  i natural, poc a poc ha anat perdent moltes de les seves baules. Del Nadal  sentit   i   viscut     com   a  celebració  joiosa  del naixement de Jesús, ben poca cosa en queda. El cant de les nadales en els seus temps de plenitud i fins fa ben poc, complia una funció cohesionadora  de la unitat familiar, veïnal  i per extensió de tota la comunitat.  Ens donava una identitat, conformava un imaginari compartit  i ens servia per  expressar  emocions  col·lectives i  uns  determinats valors.

Actualment  la  música  viva vinculada  al  Nadal queda circumscrita als concerts corals organitzats per escoles o centres culturals diversos,  però molt poques  vegades es viuen les cançons de Nadal al carrer de forma espontània, als llocs de treball o en l’àmbit familiar tal com havia estat tradicional, “fent festa”. Avui dia les nadales s’aprenen com una assignatura més, però no com una vivència carregada de reforços emocionals positius. I  van sonant, repetitiva- ment i sense ànima, pels altaveus públics com a paisatge de fons pel comerç i l’hiper-consumisme nadalenc.

En aquest  panorama,    des  de  la meva  mes  absoluta subjectivitat  i en la perspectiva dels qui ens dediquem  a l’educació musical, se’m plantegen  un grapat de preguntes. Per exemple: sabrà l’escola substituir aquella funció generadora de patrimoni cultural, sonor i emocional, que sempre  havia realitzat la família i recuperar així la baula perduda  de la tradició? És necessari que  l’escola s’escarrassi a mantenir unes formes tan estretament lligades a una  espiritualitat i  a uns  costums  que  ja no existeixen? És una  alternativa  vàlida la proliferació de “cançons de nadal light” que no parlen del Nen Jesús, ni de la Mare de Deu i Sant Josep, ni del bou i la mula, perquè “ja no calen” aquests referents simbòlics? Ens recordem – o potser ni ho sabem -que  la celebració universal del Nadal arrenca dels antics rites de celebració del solstici d’hivern  i que en el fons el que estem cantant quan cantem el Cant dels ocells o el Desembre congelat, és el cíclic retorn de la natura al regne del sol i de la llum? Sabrem mantenir la comunicació d’aquests continguts ancestrals a través dels vells repertoris o com alternativa, sabrem crear-ne de nous que compleixin la mateixa funció cohesionadora, socialit- zant i transportadora  d’uns valors humans com feien les antigues cantades a la vora del foc, a taula o davant del tió? Les respostes poden ser moltes i variades. A mi personal- ment, n’hi ha una que em dicta l’experiència i és la que proposo  com a esperança  :  als nostres infants d’ara  els solen agradar les típiques i tradicionals cançons de Nadal si, qui els hi ensenya, gaudeix de debò cantant-les. Però cal que això succeeixi no només a l’escola, sinó també a casa, també al carrer. Perquè de boniques en son molt.

Ramon Manent i Folc

 pat2

 

 

 

Categories: Notícies i Novetats